Tilaisuudet 2023

Ekosäätiö järjestää myös lukupiirin Tieteen ja Toivon talossa (Puistokatu 4, Helsinki). Lukupiirin fasilitoivat Ekosäätiön kestävyysvanhimmat, joihin kuuluvat mm. YTT Sauli Rouhinen, Dosentti, FT Osmo Kuusi ja suurlähettiläs, emeritus Mikko Pyhälä. Syksyn lukupiirissä käsitellään Earth for All – A Survival Guide for Humanity (2022) -raporttia. Lämpimästi tervetuloa mukaan! Lisäti

Mukaan mahtuvat 15 ensimmäiseksi ilmoitautunutta. Ilmoittaudu mukaan tästä. 

Lisätietoa lukupiirin ohjelmasta löydät täältä.

Keskustelutilaisuudet 2022

Teematilaisuus 8.12.2022 klo 13 – 15

Puistokatu 4, Helsinki

Nouseeko nuoriso pelastamaan maailman? Towards an Equitable and Nature Positive Economy.

Fasilitointi ja johdatus teemaan: suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälä, Ekosäätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Keskustelijoina Maija Kuivalainen, Nuorten ilmastodelegaatti: Nuoret tulevaisuutta tekemässä kansainvälisissä ympäristökokouksissa, Rasmus Ahlgren, Elopsykologit ja ympäristöaktivisti: Nuorten ympäristöahdistus ja sen yhteys toimintaan, Juni Sinkkonen, psykologian maisteriopiskelija ja ympäristöaktivisti: Ihmiseläimen osa elonkehän yhteisössä, Ossi Ollinaho, tekniikan tohtori, yliopistonlehtori globaali kehitystutkimus ja Ralph Chami, International Monetary Fund, Deputy Director, Institute for capacity: Toward an Equitable and Nature Positive Economy.

Katso tilaisuuden tallenne täältä.

Teematilaisuus 17.11.2022 klo 13 – 15

Puistokatu 4, Helsinki

Miten elollinen luonto oppii tulevaisuudessa? Tekoälyn, geeneihin sitoutuneen tiedon ja aivoihin varastoituneen tiedon vuorovaikutus tulevaisuudessa.

Fasilitointi ja johdatus teemaan: Osmo Kuusi, tulevaisuudentutkimuksen ja innovaatiotutkimuksen dosentti, Aalto-yliopisto.

Keskustelijoina Aleksi Kopponen, Erityisasiantuntija, Valtiovarainministeriön AuroraAI:n toimintamallin keskeisin kehittäjä ja Pasi Takkinen, ekologian tohtoriopiskelija Tampereen yliopisto

Katso tilaisuuden tallennus täältä.

Teematilaisuus 24.11.2022 klo 13 – 15

Puistokatu 4, Helsinki

Maailmanpolitiikka – autoritaarisesti hallittujen valtioiden, demokratioiden ja suuryritysten taistelu maapallon tulevaisuudesta.

Tilaisuuden tavoitteena on esitellä näkökulmia maapallon tulevaisuudesta, josta käydään taistelua maailmanpolitiikan näyttämöllä. Aihepiiriä lähestytään edellisen keskustelutilaisuuden pohjalta, ja lisäksi tarkastellaan ajankohtaista polarisaatiota sekä sääntöpohjaisen maailman ja YK järjestelmän toimintakykyä demokratioiden, autoritaarisesti hallittujen valtioiden ja suuryritysten käydessä valtapoliittista taistelua planetaarisista resursseista kansallisten intressien turvaamiseksi.

Moderaattorina Ekosäätiön puheenjohtaja Sauli Rouhinen, YTT, ympäristöneuvos emeritus

Keskustelijoina Elina Hiltunen, futuristi, kauppatieteiden tohtori ja tohtorikoulutettava Maanpuolustuskorkeakoulussa, Professori Antero Honkasalo ja TkT Jouni Keronen, työelämäprofessori (HY), Climate Leadership Coalition neuvottelukunnan rinnakkaispuheenjohtaja,.

Katso tilaisuuden tallenne täältä.

Teematilaisuus 22.9.2022 klo 13 – 15

Puistokatu 4, Helsinki

Miten Pekka Kuusi hahmottaisi ihmisen eloonjäämisen edellytykset vastuullisena osana maapallon ekosysteemiä vuonna 2022?

Fasilitointi ja johdatus teemaan: YTT Sauli Rouhinen, Ekosäätiön puheenjohtaja.

Keskustelijoina Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki, HY Ekologi ja kasvatustieteilijä Sami Keto ja Nuorisoedustaja Kia Rautavaara,  suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälä ja kansanedustaja, VTT Erkki Tuomioja

Katso tilaisuuden tallenne täältä.

Keskustelutilaisuudet 2021

23.9.2021 klo 17 -19, Töölön kirjasto, Mika Waltari-sali, Topeliuksenkatu 6, Helsinki.

Teema: Eloonjääminen ei riitä! Pekka Kuusen ihmisen eloonjäämisopin (1991) päivitys.

Keskustelijoina dosentti FT Osmo Kuusi, kansanedustaja, VTT Erkki Tuomioja, professori, TkT Antero Honkasalo, erityisasiantuntija, MMT Lea Kauppi, tutkija, YTT Johanna Perkiö. Keskusteluja fasilitoi Ekosäätiön hallituksen puheenjohtaja, YTT Sauli Rouhinen. Musiikkiesitykset: Ilkka Heinonen.

LINKKI OHJELMAAN LINKKI SUORATOISTOON

21.10.2021 klo 13 – 15, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki.

Teema: Ilmasto-ympäristöhätätila ja talouden transformaatioTalouden kestävyys torjuttaessa ilmasto- ja luontokatohätätilaa. Lähtökohtana P.Dasguptan raportti (2021). Tilaisuuden valmistelijana ja vetäjänä suurlähettiläs emeritus ja tietokirjailija Mikko Pyhälä, Ekosäätiö. Keskustelijoina prof. Pertti Haaparanta (PhD Yale; Aalto-yliopisto, kansainvälinen talous, päästövähennysten hinta, etiikka ja talous), vanhempi tutkija, VTT/MMK Emma Hakala (ulkopoliittinen instituutti, ilmasto- ja ympäristöturvallisuus), Suomen nuorten ilmastodelegaatti, Joensuun kaupunginvaltuutettu ja ympäristötieteen opiskelija Maija Kuivalainen sekä ap.prof. Markus Kröger (HY/HELSUS, globaali resurssipolitiikka, metsät, kaivannaiset, poliittinen ekologia).

Etsimme vastausta kysymykseen millainen taloudenpito tulisi korvaamaan klassisen taloustieteen, joka ei ota huomioon tuotannon ja kulutuksen tuhoisia ympäristövaikutuksia. Miten pieni Suomi voi suojautua kansainvälisen talouden musertavilta paineilta rakentaen kestävää kansallisen tuotannon perustaa ja vahvistaa samalla tasa-arvoisempaa planetaarista resurssipolitiikkaa. Ponnistelu ilmaston ääri-ilmiöitä vastaan voi onnistua vain torjuttaessa samanaikaisesti elonkirjon romahdusta.

LINKKI SUORATOISTOON

25.11.2021 klo 13 – 15, Töölön kirjasto, Mika Waltari-sali, Topeliuksenkatu 6, Helsinki.

Teema: Planetaarinen terveys – luontoaskel terveyteen (Planetary Health, One Health, luonnon ja ihmisen terveyden kytkös ja keskinäisriippuvuus). Keskustelijoina prof. Eeva Furman, Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin pj., SYKE, prof. Tari Haahtela, FT Aki Sinkkonen, Suomen luontopaneelin jäsen, ympäristöekologian dosentti, erikoistutkija/LUKE, psykologian maisteriopiskelija, ympäristöaktivisti Juni Sinkkonen ja ap.prof. Annukka Vainio, Suomen ilmastopaneelin jäsen, HY/HELSUS. Tilaisuuden moderoi DI Jukka Noponen, Ekosäätiön varapuheenjohtaja.

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon suhde terveyteen. Kansanterveys, turvallisuus ja muutoksen aikaansaaminen. Näkökulmaa kansalaisiin, ihmisten arkeen, nuoriin ja päättäjien vastuuseen tehdä politiikkaratkaisuja. Miten 2000-luvun sukupolvet vastaavat elämäntavoillaan planetaarisiin välttämättömyyksiin samalla kun huolehtivat terveydestään. 

TAUSTAMUISTIO

LINKKI SUORATOISTOON

9.12.2021 klo 13 -15, Töölön kirjasto, Mika Waltari-sali, Topeliuksenkatu 6, Helsinki. Huom! Koronapassi

Teema: Afrikan maiden ja Suomen keskinäisriippuvuus – ilmasto, ympäristö ja luonnonvarat itäisessä Afrikassa. EU ja Suomi ovat laatineet Afrikka-strategiansa poliittisten ja kaupallisten suhteiden tiivistämiseksi Afrikan maiden kanssa. Tilaisuudessa keskustellaan keskinäisriippuvuudesta ja siitä minkälaisia kansalaisyhteiskunnan yhteistyömahdollisuuksia strategiat mahdollistavat Afrikan ja Suomen nuorten tulevaisuuden näkymille ja osallistumiselle kestävyysmuutoksissa. 

Avaus: Jukka Noponen, Hallituksen varapuheenjohtaja, Ekosäätiö sr.

Moderaattori: Antti Rautavaara, Senior Advisor, Kehityspoliittinen osasto, UM

Avauspuheenvuoro: Martti Eirola, Johtava asiantuntija, Ulkoministeriö 

Keynote (videot):          

  • Anabela Lemos, Director at JA!Justiça Ambiental /FOEMozambique
  • Olumide Idowu, Environmental Activist, Climate Change Expert, Youth Focal Point at UNDP Small Grants Programme

Panelistit:                    

  • Kirsi Chavda, Ohjelmakoordinaattori, Siemenpuusäätiö
  • August Kiattrakoolchai, Nuorten Agenda2030 -ryhmän edustaja
  • Juho Uusihakala, Kehitysvaikutustiimin päällikkö, Finnfund
  • Hodan Ibrahim ja Helen Henriksson, opiskelijat, Etelä-Tapiolan lukio

Yhteenveto: Jukka Noponen, Hallituksen varapuheenjohtaja, Ekosäätiö sr.

LINKKI SUORATOISTOON

Kirjasto edellyttää yli 16-vuotiailta  koronapassia.

Keskustelutilaisuudet 2020

Syksyn 2020 kaikille avoimet Ihmisen eloonjäämisoppi – luento- ja keskustelutilaisuudet pidettiin jälleen Helsingin keskustakirjasto Oodissa, sen Kuutio-salissa. Tilaisuudet olivat 22.9., 13.10. 17.11., ja 8.12.2020 kello 13-15. Tilaisuuksia voi seurata suorana verkon välityksellä ja ovat edelleen katsottavissa youtubessa.

Aiheet nousivat hätätilaetiikasta, moraalista, ilmastonmuutoksen filosofiasta ja ihmisten henkilökohtaisista valinnoista. Kumpaneitamme olivat Keskustakirjasto Oodin lisäksi mm. Etelä-Tapiolan lukio, Nuorten Agenda 2030 ja Demos ry.  Kuulijoiden määrä oli rajoitettu Covid19-tilanteesta johtuen.

Linkki ohjelmaan

Globaali etiikka – hätätilaetiikka, 22.9.2020

Teemana globaali etiikka – hätätilaetiikka, monikulttuurinen arvopohja ja kriisin etiikka. Avaako korona-pandemia tietä planetaariselle etiikalle.  

Koronan pysäyttämiseen on tartuttu päättäväisesti, entä jos toimisimme yhtä päättäväisesti pysäyttääksemme kilpajuoksun planeetan tuhoamiseksi. Entiseen ei ole paluuta. Onko vuoden 2020 pandemiakokemus luomassa ymmärryksen globaalin yhteisöllisyyden tärkeydestä ja mahdollisuudesta. Mitä eettinen konsensus ja globaali etiikka tarkoittaisi nykytilanteessa? Keskustelussa globaalin etiikan mahdollisuus keskeisten luonnonvarojen ylikulutuksen ja pilaamisen estämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden ja hiilinielujen pelastamiseksi – planeetan ja ihmiskunnan pelastamiseksi.

Prof. Reijo E. Heinosen alustuspuheenvuoro: Kasvu globaaliin eettiseen vastuukykyisyyteen.  Esitelmä.

Keskustelijoina prof. Reijo E. Heinosen lisäksi Marja-Liisa Honkasalo, LKT, prof. UTU, Paavo Pelkonen, prof. UEF, Sara Nyman, Ilmastoaktivisti, Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän vpj, Nuorten Agenda 2030 ja Oscar Smith, opiskelija, Etelä-Tapiolan lukio sekä Sauli Rouhinen, YTT, Ekosäätiön puheenjohtaja.

Aihetta taustoittaa blogi Globaalietiikasta planetaarisen etiikan rakentamiseen. Taustaksi myös Saulin kalvo.

Katso ja kuuntele keskustelu tästä linkistä.

Filosofia ja ilmastohätätila, 13.10.2020

Vasta vuonna 2019 Ilmastokriisistä ja hätätilasta puhuminen on saanut varsinaista vastakaikua mediassa ja poliittisilta päätöksentekijöiltä. Mutta mitä erityistä sanottavaa filosofeilla on? Eikö hätätila ole pikemminkin tekojen ja toiminnan aikaa, ei filosofien, jotka ihmettelevät voiko hiipivää katastrofia edes tunnistaa hätätilana?

Teemaan johdattelee uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström (Helsinigin yliopisto). Ilmastonmuutos ja filosofia -kirjaan hän on kirjoittanut luvun “Ilmastonmuutos eksistentiaalisena uhkana”.

Ilmastonmuutos ja filosofia -kirjan toimittajien Simo Kyllösen ja Markku Oksasen kanssa aiheesta keskustelevat kirjailija ja toimittaja Riikka Suominen, Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Pekka Torvinen ja  Sara Nyman Nuorten Agenda 2030:sta sekä ja Lauri Hietanen, opiskelija, Etelä-Tapiolan lukiosta.

Lokakuussa ilmestyvän Simo Kyllösen ja Markku Oksasen toimittaman Ilmastonmuutos ja filosofia -kirjan kirjoittajat perustelevat, miksi filosofien puheenvuoroilla on merkitystä juuri nyt. 

Kirja ja keskustelu valaisee ja selventää ilmiötä, joka on venyttänyt arkisen elämän valintojamme planetaarisiin mittasuhteisiin ja jonka edessä inhimillisen olemassaolon mielekkyys ja oikeutus ovat uhattuina.

Katso ja kuuntele keskustelu tästä linkistä 13.10.klo 13 alkaen.

Ilmastohätätila ja kriisinhallinta, 17.11.2020

Teemana on välttämättömyys estää maapalloa hyppäämästä sellaiselle kuumenemisen radalle, mistä ei ole paluuta. On tiedostettava biogeofyysisten keikauspisteiden kasautuminen ja luotava sellainen ekologinen jälleenrakennus, joka pikaisesti tekee kaikesta tuotannosta ja kulutuksesta ilmastoa ja elonkirjoa eli luonnon monimuotoisuutta suojelevaa.

Viiveellä vaikuttavien kriisien torjuntaa täytyy tehdä jo kauan ennen kuin pahimmat vaikutukset näkyvät. Kriisit voivat olla ”hitaita” tai nopeita”. Laajoja globaaleja vaikutuksia aiheuttavia ympäristörikoksia (ecocide) täytyy käsitellä rikoksina ihmisyyttä vastaan. 

Keskustelijoina Eeva Furman, professori, Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin puheenjohtaja, Ville Lähde, filosofi, FT, Bios, Pauli Putkiranta, geoinformaatikko, dipl. insinööri, Elokapina, Sofia Savonen, VTM, puheenjohtaja Nuorten Agenda 2030, nuorisodelegaatti YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa ja opiskelija Sara Maunuksela Etelä-Tapiolan lukiosta. Mikko Pyhälä, suurlähettiläs emeritus, toimii keskustelun moderaattorina.

Katso ja kuuntele keskustelu tästä linkistä .

Ilmastohätätila ja henkilökohtaiset valinnat, 8.12.2020

Tilaisuus rakentuu ”Ilmassa ristivetoa – löytyykö yhteinen ymmärrys” – tutkimushankkeen ympärille. Siinä on tarkasteltu suuryritysjohtajien, kuntapäättäjien ja kansalaisten ilmastoasenteita, suhtautumista erilaisiin ilmastotoimiin ja ilmastotietoutta.

Tilaisuuden avaus: Jukka Noponen, Ekosäätio, varapuheenjohtaja

Keskustelijoina: tutkija Ville Pitkänen, E2, prof. Tommi Lehtonen, Vaasan yliopisto, Editor-in-chief, Orna Ben Lulu, Nuorten Agenda 2030, erityisasiantuntija, ilmastopaneelin pääsihteeri Heta-Elena Heiskanen, Ympäristöministeriö, opiskelija Sara Maunuksela Etelä-Tapiolan lukio ja Aleksi Neuvonen, tulevaisuuden tutkija, Demos/Ekosäätiö..

Katso ja kuuntele keskustelu tästä linkistä

Keskustelutilaisuudet 2019

Ekosäätiön keskustelutilaisuus 11.12.2019 klo. 17-19 Keskustakirjasto OODI, Kuutio-sali, 2. kerros. 

Loss of biological diversity. Effects on daily life and world order. What schools can do?

Maailman luontopaneelin IPBES:in puheenjohtaja emeritus Sir Robert Watson alustaa etäyhteydellä. Keskustelemassa FT Teea Kortetmäki, FT Aino Juslén, kansanedustaja Anders Adlercreutz ja lukiolainen William Bordonaro. Loppupuheenvuoro Ministeri Pertti Salolainen. Puhetta johtaa professori Janne Kotiaho. Kumppaneina Suomen Luontopaneeli, JYU.Wisdom, Oodi, LUOMUS ja Etelä-Tapiolan lukio. Keskustelu englanniksi.

Tässä linkki Sir Robert Watsonin luentovideoon. JYU:n School of Resource Wisdom tuotti videon yhteistyössä Kreatos Films osuuskunnan kanssa.

Ekosäätiön keskustelutilaisuus 14.11.2019 klo. 17-19 Keskustakirjasto OODI, Kuutio-sali, 2. kerros.

Ilmastouhka saamelaissukupolvien silmin

Keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutuksesta saamelaisten asemaan ja elämään ja erilaisista tavoista, joilla uhkaa voi torjua. Pohdintaa  ilmastonmuutoksen uhasta ja sen ylisukupolvisesta ulottuvuudesta ja siitä miten vastuuta uhkan torjunnassa tulisi käsitellä sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden ja vastuun kautta. 

Keskustelijoina mm. OTM Anne Nuorgam, toimittaja Jaana Kanninen, kirjailija Rosa Liksom, taiteilijatutkija-poromies Aslak Uula Länsman ja Etelä-Tapiolan lukion opiskelija Anna Shemyakin. Keskustelua moderoi VTT Simo Kyllönen.

Tilaisuuden alussa Pekka Kuusi – palkinnon luovutus. Ekosäätiön hallituksen pj. Sauli Rouhinen ja hallintoneuvoston pj. Mikko Pyhälä.

Ekosäätiön keskustelutilaisuus 23.10.2019 klo. 17-19 Keskustakirjasto OODI, Kuutio-sali, 2. kerros.

Kasvun ja talouden kuva hyvinvoinnissa. Kohti ekologista jälleenrakennusta?

Teollinen aikakausi käynnisti historiallisesti ainutlaatuisen materiaalisen vaurauden kasvun. Sen seurauksena ja rinnalla tapahtui myös merkittävä hyppäys ihmisten hyvinvoinnissa ja mahdollisuuksissa kehittää omia kyvykkyyksiään. Tämä kaikki on tapahtunut kuitenkin viemällä luonnonvarojen kulutus tasolle, johon yksi maapallo ei enää riitä – planetaariset rajat tulevat vastaan niin ilmastonmuutoksen, biodiversiteetin hupenemisen kuin muidenkin globaalien ympäristöongelmien muodossa. Tulevien vuosikymmenten suurin yhteiskuntapoliittinen haaste onkin rakentaa malli hyvinvoinnille, joka on mahdollista murto-osalla nykyisestä luonnonvarojen kulutuksen ja ilmastopäästöjen tasosta. Miten tämä ekologinen jälleenrakennus tapahtuu?

Keskustelemassa aiheesta ovat Demos Helsinki -ajatushautomon perustaja, Ekosäätiön hallituksen jäsen Aleksi Neuvonen, BIOS-tutkimusyksikön tutkija Tere Vadén, Kohtuusliikkeen aktiivi Henri Wiman, Etelä-Tapiolan lukion opiskelijat Viliina Halonen ja William Bordonaro ja Ekosäätiön hallituksen puheenjohtaja Sauli Rouhinen.
Taustalukemista: BIOS-tutkimusyksikön Ekologinen jälleenrakennus -julkaisu: https://eko.bios.fi

Ekosäätiön keskustelutilaisuus 4.9.2019 klo. 17-19 Keskustakirjasto OODI, Kuutio-sali, 2. kerros.

Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus

Ekosäätiön ensimmäisessä keskustelutilaisuudessa tarkastellaan sitä, millaisessa maailmassa nuoret ottavat vallan kestävyyskriisin ratkaisemiseksi ja miten nuoria voidaan tukea vallan ja vastuun ottamisessa. 

Keskustelemassa ovat tutkimusetiikan ja avoimen tieteen yliopistonlehtori Simo Kyllönen, Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen, tulevaisuuden tutkimuksen professori Markku Wilenius, nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman, suurlähettiläs, emeritus Mikko Pyhälä ja lukiolainen Joel Vanhanen Etelä-Tapiolan lukiosta. Tilaisuuden avaa Ekosäätiön vpj Jukka Noponen ja keskustelua moderoi Ekosäätiön hallituksen jäsen ja Nuorten Agenda2030 –ryhmän puheenjohtaja Siiri Mäkelä

Muita tapahtumia 2019:

  • Kirjaesittely, Mikko Pyhälä: Kun yö saapuu Venezuelaan. Taistelu oikeusvaltiosta (Siltala Kustannus, 2019). Haastattelijana Iida Simes Voima-lehdestä. 15. elokuuta 2019 klo 17:00–19:00, Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki
  • Perinteinen ”Ihmisen eloonjäämisoppi” -luentosarja Helsingin keskuskirjasto Oodissa. Teemana on ”Ylisukupolvisia dialogeja – kestävyysvanhimmat ja nuoret”.  Tilaisuudet ovat 4.9., 23.10., 14.11., 11.12. 2019, kaikki kello 17…19.
  • Kestävän kehityksen viikon avaus Etelä-Tapiolan lukiossa 6.5.2019.
  • Ekosäätiön vuosikokous 25.4.2019


 

Vuosi 2018

 
Ihminen ja ympäristö – seminaari 27.2.2018 – OHJELMA

Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Ekosäätiö järjestivät ulkoministeriön ympäristöalan neuvonantajan, dosentti Matti Nummelinin eläkkeellelähtöseminaarin teemalla ”Ihminen ja ympäristö”.

Puhujina Matti Nummelinin lisäksi mm. Leif Schulman,Eeva Furman, Kaarle Hämeri, Riitta Oksanen, Kaari Mattila, Risto Isomäki, Markku Ollikainen, Outi Honkatukia, Juha Rantanen, Hannu Nieminen.. – linkki ohjelmaan.
Kuvia tilaisuudesta: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
 
2017
Tämä ihmisenmaailma – 100 vuottPekkaKuusen syntymästä
Juhlaseminaari – tässä videona
26.09.2017 klo 16.15 – 18.00,  Helsingin yliopisto
Avaus hallintoneuvoston puheenjohtaja Kari Karanko
Puheenjohtaja FT Osmo Kuusi
 
  • Kansanedustaja, VTT Erkki TuomiojaPekka Kuusi ja kestämätön kehitys – ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden suhde.
  • Kommenttipuheenvuoro Presidentti Tarja Halonen
  • Kommenttipuheenvuoro emeritusprofessori Mauri Åhlberg, Helsingin yliopisto
  • Professori Juho Saari, Tampereen yliopisto: Pekka Kuusen 60-luvun sosiaalipolitiikasta – eväitä 2020 sosiaalipolitiikkaan.
  • Kommenttipuheenvuoro emeritaprofessori Marja Järvelä, Jyväskylän yliopisto
  • Kuoroesitys Tulevaisuuden Kuusi, säv. ja san. Mika Vanhanen. Ympäristöministeriön kuoro Ymmällä.