Ekosäätiön vuoden 2020 teemana on Ilmastohätätila ja planetaarinen etiikka. Teema käsittelee ilmastonmuutosta planetaarisen etiikan näkökulmista tilanteessa, jossa keskeiset planetaariset kynnysrajat on ylitetty, ilmastohätätila voimassa ja kestävyyskriisi pahenemassa. 

Vannomme ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja ratkaisujen sanotaan olevan olemassa ja käytettävissä. Todelliset muutokset tuntuvat kuitenkin hitailta, ovatko ne jopa vaarassa pandemiashokin jälkeen. On aika palata arvoihin, moraaliin ja etiikkaan. Mikä on kaikkein tärkeintä?  

Mitä ovat tämän päivän eettisesti ongelmallisimpia kysymyksiä ja niiden ratkaisuja. Miten ne liittyvät oman planeetamme ihmiskunnan kehitykseen. Onko löydettävissä universaaleja eettisiä periaatteita ja arvoja ohjaamaan kehitystä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja pysäyttämiseksi ja inhimillisen elämän säilyttämiseksi.

Syksyn kaikille avoimet luento- ja keskustelutilaisuudet pidetään jälleen Helsingin keskustakirjasto Oodissa, sen Kuutio-salissa. Tilaisuudet ovat iltapäivisin 22.9., 13.10. 17.11., ja 8.12.2020. Aiheet nousevat hätätilaetiikasta, moraalista, ilmastonmuutoksen filosofiasta ja ihmisten henkilökohtaisista valinnoista. Kumpaneitamme ovat Keskustakirjasto Oodin lisäksi mm. Etelä-Tapiolan lukio ja Demos ry.