Jarmo Heinonen: Pekka Kuusi viitoitti tietä tulevaisuuteen

VTM Jarmo Heinonen toimi Alkon tieteellisen kirjaston asiantuntijana 1971-1994, sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen ylitarkastajana 1995-2003 ja Ekosäätiön asiamiehenä 1991-2011.

Sain 25.5.1989 viestin, että Alkon entinen pääjohtaja Pekka Kuusi oli kuollut. Katselin Alkon tieteellisen kirjaston ikkunasta yhtiön massiivista lipputankoa, jossa suuri lippu liikkui raskaasti kevyessä tuulessa ja puolitangossa.

Pekka oli koko kevään säännöllisesti soittanut minulle sairaalasta. Kävimme pitkiä keskusteluja. Minun oli mahdotonta ajatella, että kaikki päättyisi, vaikka hyvin tiesin, että näin tulisi tapahtumaan.

Valtiolliset hautajaiset olivat Hietaniemessä. Tasavallan presidentti Mauno Koivisto oli saapunut paikalle. Siunauspuheessaan pappi käsitteli seikkaperäisesti Tämä ihmisen maailma -kirjan teemoja. Kesken siunauspuheen minua pyydettiin saattamaan ulos huimauskohtauksen saanutta Pekan ystävää professori Heikki Warista ambulanssiin. Presidentin turvamiehet kertoivat, etteivät he voineet päästää ambulanssin miehistöä presidentti Koiviston selän taakse.

Muistotilaisuudessa istuin ystäväni Osmo Kuusen viereen. Sanoin hänelle, ettemme voi jättää Pekan julistamaa ihmisen eloonjäämisoppia sammumaan, vaan sille oli saatava jatkoa. Kesällä 1989 hanke käynnistyi. Syksyllä 1991 pidettiinkin Pekka Kuusen muistosäätiön, Ekosäätiön perustamiskokous.

Ministeri, valtiotieteen tohtori Pekka Kuusi oli tullut läheiseksi ja tutuksi vuodesta 1977 lähtien, jolloin hän kutsui minut mm. tekeillä olevan kirjansa avustajaksi. Hän oli profiloitunut julkisuudessa loisteliaaksi, menestyksestä toiseen kiitäväksi intellektuelliksi. Pekka Kuusella oli lavasäteilyä ja kykyä valloittaa yleisönsä. Hänen kulmillaan sanottiin säteilevän ”ille faciet” -tunnelmaa. Hänestä säteili tuo ”hän on sen tekevä”-tunnelma.

Nyt vuonna 2017 on kulunut 28 vuotta Pekan poismenosta ja yhä usein kuitenkin spekuloidaan: mitä Kuusi sanoisi, mitä neuvoisi? Monet pitävät hänen pääteoksenaan 60-luvun sosiaalipolitiikka -kirjaa, joka oli mm. yliopistoissa kurssikirjana. Hänen mukaansa sosiaalipolitiikan tulee tukea talouskasvua. Järjestelmän tulee olla sellainen, että se pelaa kasvun kanssa samaan suuntaan.

Pekka piti kuitenkin itse pääteoksenaan Tämä ihmisen maailma -kirjaa. Kirja on julkaistu myös englannin-, venäjän- ja kiinankielillä. Kiinankielinen kirja ilmestyi postuumisti. Se luovutettiin juhlallisesti Helsingin yliopiston kirjastolle syksyllä 1989.

Ekosäätiö järjesti vuonna 2017 Pekka Kuusi 100 vuotta -luentosarjan, jonka avaustilaisuuteen Helsingin yliopiston Porthanian suureen luentosaliin saapui runsaslukuinen kuulijakunta. Tilaisuudessa esiintyivät mm. presidentti Tarja Halonen ja kansanedustaja Erkki Tuomioja, joka on julkaissut väitöskirjan Pekka Kuusesta.

Ekosäätiö on toiminut vuodesta 1991. Säätiö on toiminnassaan keskittynyt sen henkisen perinnön vaalimiseen ja edelleen kehittämiseen, minkä Pekka Kuusi on tuonut esiin kirjassaan Tämä ihmisen maailma.

Jarmo Heinonen